Marathi Hindi - Information

General Knowledge India Questions and Answers

General Knowledge India questions and answers based on Indian culture, History, Geography, Indian Constitution, Political and Current Affairs. This helpful In MPSC (Maharashtra Public Service Commission), and other competitive exams. General Knowledge India Questions and Answers 


General Knowledge India Questions and Answers 

General Knowledge India Questions and Answers
General Knowledge India Questions and Answers 


General Knowledge India Questions and Answers 



General Knowledge India PART 1


1) Chhatrapati Shivaji International Airport  Located?

Answer: Mumbai


2) Which country developed an innovative method of mixing two chemicals for the development of stem cells?

Answer: China


3) Which country has banned the export of double-digit goods to North Korea?

Answer: China


4) Which nongovernmental state inaugurated the state component of PMKVY?

Answer: Tripura


5) The first union territory to join Uday scheme

Ans: Puducherry


6) Capital of macedonia?= skopje; currency – macedonian denar


7) The currency of Fiji?= Fijian dollar


8) Red River and perfume river are in which country=vietnam


9) Who is the chairman of Vodafone? = Gerard Kleisterlee


10) Headquarter of afib located = Beijing, China







General Knowledge India PART:- 2


11) The 2018 Laureus world sports awards were held in which country=monaco


12) Ceo of the export-import bank of india= Yaduvendra Mathur


13) United Nations development programme (UNDP) headquartered= new york


14) World’s biggest importer of edible oils?= India


15) Dandeli wildlife sanctuary= Karnataka


16) Mettur dam is built on which river?= Cauvery river


17) The capital city of Tripura? = Agartala


18) Headquarters of the Allahabad bank located?= Kolkata


18) President of Israel? = Reuven Rivlin


19) Nasa was formed in the year? =1958


20) The theme of world wildlife day 2018? = “big cats: predators under threat”


READ MORE:- Nagar Parishad Recruitment 2018 in Maharashtra
21) The capital city of Armenia? = Yerevan; currency – dram


22) Konark sun temple= Odisha


23) Anshupa lake, chilika lake and kanjia lake = Odisha


24) Top 5 holders of us government securities?= China, Japan, Ireland, Cayman Islands, Brazil


25) Governor of Karnataka?= Vajubhai vala


26) Ntangki national park= Nagaland


27) The capital of Meghalaya?= Shillong


28) The inaugural IBSF snooker team world cup 2018 = Qatar


29) Asian wrestling championships 2018 = Bishkek, Kyrgyzstan


30) President of the united nations general assembly (UNGA) = Miroslav Lajcak


READ MORE:- Mission MPSC Daily Study Plan Tips 2018





General Knowledge India PART:- 3

31) Secretary general of the convention on international trade in endangered species of wild fauna and flora (cites)?= john e. Scanlon


32) Oscar was first awarded in?= 1929


33) Headquarters of Citibank located? = new york city


34) Rbi commenced operations on? = 1st april 1935


35) We understand your world’ is the tagline of which bank?= HDFC bank


36) The capital of Vietnam?= Hanoi


37) President of FICCI.= Rashes shah


38) The capital of marshall islands = Majuro, currency- us dollar


39) Headquarter of Indian overseas bank located = TamilNadu


40) Axis bank is headquartered = Mumbai, MD & CEO- Shikha Sharma


READ MORE:- How Do Nutritional Needs Change With Age



General Knowledge India PART:- 4

41) ‘India's international bank’ is the tagline of the = Bank of Baroda


42) Which country has organized a three-day International Conference on 'Water, Environment and Climate Change'?  = Nepal


43) Anamudi Shola national park = Kerala


44) Ongc was founded in the year?= 1956


45) Current CEO of Microsoft? =Satya Nadella


46) Bombay stock exchange (BSE) was formed=1875


47) Md & CEO of ICIC bank? =mrs. Chanda Kochhar


48) The capital city of Spain? =madrid


49) Headquarters of small industries development bank of India (SIDBI)= Lucknow, Uttar Pradesh


50) Balimela wildlife sanctuary=odisha


51) Capital of armenia= Yerevan, currency – dram


52) Which country is organizing World Environment Day for the year 2018?

Answer: India


53) How many gold medals were awarded to Asian youth champions in Bangkok?

Answer: 3


54) In which city will the Archaeological Survey of India be organized in the name of "Archieobro"?

Answer: Mumbai


55) 2018 What is the subject of World Intellectual Property Day?


Answer: Powering Change: Women in Innovation and Creativity


READ MORE:- Secret Whatsapp Tricks and Hacks

THANKS FOR READING:- "General Knowledge India Questions and Answers "

NO COMMENTS ON MARATHI WEBSITES: